Schrijfexperiment 2023

Januari – schrijfhulpboeken

De eerste maand zit erop. So far, so good. Het ging niet helemaal volgens planning. Van de vier boeken die op de planning stonden heb ik er twee gelezen en één veranderd. De laatste week stond in het teken van een nieuwe cursus die eigenlijk ook wel onder het kopje schrijfhulp valt.

Week 1: Reis van de held – Mieke Bouma

Het concept van de reis van de held kende ik al. In het kort zijn dat alle stappen die jouw hoofdpersonage doormaakt in het verhaal. De basis is hetzelfde, maar de mogelijkheden oneindig. Ik denk dat het moment na het plotten (als je dat al doet) het beste is om deze twaalf stappen door te nemen. Zo kun je het patroon herkennen en aanpassingen maken waar nodig.

Elke stap wordt duidelijk uitgelegd met verschillende voorbeelden uit boeken en films. Ook worden er een duidelijk aantal functies benoemd voor die specifieke stap. Dat vond ik zelf het meest waardevol. Elke stap wordt afgesloten met een samenvatting en wat vragen die je kunt toepassen in je verhaal of aan het denken zet voor fases in je eigen leven, dat van mensen om je heen of wat er in de media verschijnt aan nieuws.

Zelf haalde ik vaak in mijn hoofd mijn nannyverhaal erbij als voorbeeld. Ook dat is prettig om te kunnen vergelijken met een stappenplan dat veelal succesvol is gebruikt. Het boek is verkrijgbaar als als e-book, luisterboek en als paperback.

Ik vond dit een heel fijn en leerzaam boek. Zeker aan te raden als je begint met schrijven of ter controle bij het herschrijven.

Week 2: The relaxed author – Joanna Penn & Mark Leslie Lefebvre

Het tweede boek dat ik in januari heb gelezen is ‘The relaxed author’ geschreven door Joanna Penn (goede naam voor een schrijfster) en Mark Leslie Lefevre (niet zo’n goede naam) Dit was iets moeilijker om doorheen te komen. Er kwamen verschillende onderwerpen aan bod.

  • Uiteraard het schrijven zelf. Waar het op neer komt is dat het belangrijk is dat je schrijft over wat je leuk vindt. En ook wel handig, over een onderwerp waar je veel vanaf weet of bereid bent om veel over te leren. Schrijf in je eigen tempo, probeer niet te veel te vergelijken met anderen. En vergeet niet te ontspannen!
  • Ook werd er veel aandacht besteed aan de manier van publiceren. Self pubben of via een uitgeverij worden beiden belicht met de voordelen en nadelen. Hoe doe je de marketing? Doe je dat alleen online? Doe je dat op veel platformen of kies je er één? Of heb je daar helemaal geen zin in?
  • Probeer de onderdelen die je niet leuk vindt aan het schrijven door iemand anders te laten doen.
  • Schrijf je onder je eigen naam? Gebruik je een pseudoniem? Wat zijn de voordelen en nadelen van schrijven onder meerdere namen?

Het allerbelangrijkste wat ik uit dit boek heb gehaald is: luister naar je gevoel. Wat voor de een goed voelt, kan voor de ander niet werken. Ontdek jouw fijnste manier en vergelijk jezelf niet te veel met anderen.

Week 3: Schrijven Kreng! – Lisette Jonkman

Change of plans. Eigenlijk was het de bedoeling om ‘Dialogen schrijven’ van Don Duyns te lezen. Maar het fijne aan een challenge met jezelf aangaan, is dat je zelf kunt schuiven. Daarom werd het derde boek van januari Schrijven Kreng! Eind vorig jaar heeft Lisette het boek uit 2014 een update gegeven met alle nieuwe informatie en wijsheid die ze in die jaren heeft opgedaan.

Het is heerlijk humoristisch geschreven, waardoor je er doorheen vliegt. (En haast zou vergeten dat je het leest om iets te leren🤭) Lisette heeft na elk onderwerp een opdracht die je eigenlijk in elk deel van je schrijfproces kunt toepassen. Haar duidelijke karakterprofiel is echt mijn favoriet. Hij is makkelijk toe te passen. Sommige dingen zul je waarschijnlijk niet gebruiken in je verhaal, maar het geeft in je hoofd een completer beeld. Op sommige momenten heb ik echt hardop zitten lachen. Het werkt erg motiverend om na de tips en ervaringen van Lisette te gaan schrijven. (Kreng!)

Week 4

In de laatste week van januari kon ik direct testen hoe relaxed ik ben als author. Op mijn verjaardag kreeg ik ‘Dokters, diva’s en driftbuien‘ terug van de redacteur. Veel opmerkingen, suggesties en tips. Waarop Jochem Meyer al door mijn hoofd klonk. ‘Stop maar, begin maar helemaal opnieuw.’ Just kidding, maar er is wel werk aan de winkel. Gelukkig heb ik me na de eerste teleurstelling in mezelf snel kunnen herpakken en ben ik gaan brainstormen over de verbeterpunten. Dat ging eigenlijk best vlot, maar mijn hoofd heeft dan ook dubbele diensten gedraaid. Wat zou het fijn zijn als die soms even uit kon!

Deze week heb ik dus geen boek gelezen, maar ben ik begonnen aan de cursus van Marelle Boersma – Levensechte-personages. Die kwam echt als een geschenk uit de hemel. Ik kon er direct mee beginnen omdat het online is. Zeker een fijne toevoeging. En door alle mogelijkheden ook weer eindeloos mee te combineren.

Wat ik in februari ga doen bewaar ik voor een volgende blog. Want deze is alweer veel te lang geworden. (Misschien had ik me toch aan de planning moeten houden en gewoon schrijven is schrappen moeten lezen.)

Wat denken jullie dat ik in februari ga doen voor challenge?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: